July 13, 2020

Perlička z historie domu - restaurace

    Restaurace v domě Legerova 39 před rokem 2002, kdy pánové Bechynka a Doupovec otevřeli dodnes úspěšnou Legendu, spíše jen živoříla. Přesto si i ona zažila svůj hvězdný okamžik.
    Bylo to v září roku 2000, kdy se v Praze konalo zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Do Prahy se sjeli i odpůrci globalizace, aby proti zasedání bouřlivě protestovali. Zasedání se konalo v Kongresovém centru u Vyšehradu a Ministerstvo vnitra chystalo velké manévry. Nuselský most i Legerova ulice byly uzavřeny. 
    Hysterické atmosféře jsme podlehli i my. V restauraci se poprvé  po desítkách let stahovaly železné rolety přes okna a s vrátným panem Zástěrou jsme přichystali u hlavního vchodu hasičskou hadici napojenou na hydrant. 
    V inkriminovaný den byla ulice úplně prázdná, což jsem do té doby nezažil. Demonstranti přišli, někteří s obličejem zakrytým kuklami, a zamířili k mostu. Tam se však zarazili o zátaras, začali mávat rukama a hlasitě se projevovat, což vydrželi poměrně dlouho, asi do patnácti hodin. Notně vysíleni pak svou bohulibou pouť ukončili v restauraci na rohu Legerovy a Rumunské, kde nabírali síly dlouho do noci. 
    Tehdy restaurace praskala ve švech. A pro naši ulici to byl za posledních třicet let jediný den bez aut. 


TOPlist